Дитині чотири роки: Вік пізнання та активності

Пізнавальний період життя

В 4 роки дитині цікаво все. Це самий пік його пізнавальної активності, і вона цікавиться всім. Її питання часто ставлять батьків у глухий кут, настільки вони несподівані та логічні. Але як би важко не доводилося, пізнавальну активність треба підтримувати, пояснювати, допомагати. Не можна в цьому віці відмовчуватися, а розповідати малюку про речі, що його цікавлять. У нього зараз виборча пам'ять і він запам'ятовує тільки те, що йому цікаво. Особливо, якщо речі та предмети яскраві, незвичайні - до них він відразу виявляє свій інтерес.

В 4 роки дитина не тільки запам'ятовує, а й формує власну думку стосовно навколишнього світу.

Спілкування з однолітками

Малюк починає шукати собі друзів для спільних ігор та проведення часу. На вулиці він може просто підійти до однолітка і запропонувати разом пограти або поспілкуватися. Тема їх бесід - іграшки або ігри, у кого що є цікавого. Така товариськість - хороша риса, так як допомагає дитині розвивати комунікабельність, а якщо вони ще обмінюються іграшками між собою, то жадібною ваша дитина не виросте.

У цьому віці дитині хочеться вже не просто грати, а бігати, пустувати, бешкетувати, фізично розвиватися. Підтримуйте рухливі ігри і не забороняйте вести активний образ життя дитині.

Дитині чотири роки: Вік пізнання та активності

Звичайно, при спілкуванні з однолітками можливі і сварки або образи, але не варто втручатися дорослим - діти самі знайдуть спільну мову та обов'язково помиряться.

Розвинена уява

В 4 роки всі діти трохи фантазери, їм подобатися придумувати різні історії або слухати казки про чарівників. Подумки вони представляють себе головними героями таких казок, рятують світ і борються з чудовиськами. Вони самі можуть придумувати сюжети, що відрізняються від оригіналу. Щоб підтримати дитячі ініціативи, запропонуйте малюкові пограти в його казку.

Дитині чотири роки: Вік пізнання та активності

Творчість

Малювати або ліпити - зараз саме час для таких занять, особливо якщо вони будуть проходити під керівництвом старших. Помалюйте разом з малюком, і ви почуєте дивовижні казки та історії, які на ходу складає дитина. Їй досить одного намальованого персонажа, щоб він відправився в подорож або врятував світ.

Дитині чотири роки: Вік пізнання та активності

Фахівці стверджують, що в 4 роки у дитини розвивається образне мислення, яке тісно пов'язане з його лексикою, подальшим всебічним розвитком Не пропустіть цей момент, допомагайте йому в вивченні нових слів. Можна навіть запропонувати алфавіт на кубиках для складання слів, або конструктор, для навчання плануванню.

Все, що робить дитина в цьому віці, формує його уявлення про навколишній світ. Тому, чим більше позитивних емоцій, тим краще для її розвитку.

Комментарии